Tema
Debat

Regler og krav for opbevaring af våben

25. maj. 2020
Bukkejagten startede i år den 16. maj - det ved alle jægere, men ikke alle kan huske, hvordan det lige er med opbevaring af våbnene i hjemmene.

Forsikring og Pension har i foråret fået ekstra mange henvendelser om opbevaring af våben. Vi lister her regler og krav op:

Alle skydevåben, som er omfattet af våbenlovens § 1, stk. 1, nr. 1, skal opbevares i et godkendt våbenskab. I bekendtgørelsen om opbevaring af våben og ammunition, skal opbevaring af våben ske i et skab, testet og godkendt efter EN 1143-1 Grade 0, eller 1 (Grade 1, hvis der er flere end 25 våben) eller et sikringsniveau, der svarer hertil.

Rigspolitiet og Forsikring & Pension har lavet en sammenligningsnøgle for skabe til opbevaring af våben, her kan man finde værdiopbevaringsenheder testet efter andre standarder end EN 1143-1, der kan anses for at leve op til våbenbekendtgørelsens regler om våbenopbevaring. Dvs. at de anses for at have et sikringsniveau, der svarer hertil i henhold til våbenbekendtgørelsen.

Efter 31. december 2015, har det ikke længere været muligt at købe et NYT våbenskab, testet efter den gamle testmetode med registrering i SKAFOR BLÅ eller RØD klasse, da testmetoden er udfaset. Disse våbenskabe er dog fortsat på ”tilsvarende niveau” som henholdsvis EN 1143-1 grade 0 og EN 1143-1 grade 1 og kan dermed stadig anvendes, hvis man allerede har sådan et.

Krav og regler vedr. handel med våbenskabe, såvel brugte som nye kan du finde her:

Hvis du har et våbenskab, som er godkendt efter EN 1143-1 Grade 0 og 1 eller SSF 3492 ’Sikkerhedsskab’, så har du et våbenskab, som lever op til lovens krav - og som frit kan handles og flyttes.

Hvis du har et våbenskab, som er godkendt efter SKAFOR BLÅ eller RØD, så har du et våbenskab som lever op til lovens krav til våbenopbevaring, og som kan flyttes inden for din egen bolig uden at informere dit forsikringsselskab.

Forsikringsbranchen anerkender ikke længere skabe, godkendt efter SKAFOR BLÅ eller RØD. Våbenskabe som kun er godkendt i SKAFOR BLÅ eller RØD, kan ikke umiddelbart handles. Du bør derfor altid kontakte dit forsikringsselskab, hvis du flytter dit SKAFOR-skab til en ny adresse eller køber et brugt SKAFOR-godkendt skab, for at høre om du fortsat vil være dækket i tilfælde af et indbrud.

Kontakt


Forsikring og Forebyggelse

Søren Kjeldmand

Chefkonsulent
+45 41 91 91 56
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.