Tema
Debat

Anlægsprojektering

AIA Kataloget - fane 30

5

Generelt

Indbrudsalarmanlæg, der er projekteret og installeret – i henhold til AIA-kataloget, har det formål, at de automatisk skal registrere indbrud eller forsøg på indbrud så tidligt som muligt. Indbrudsalarmanlægget skal herefter afsende alarm til en kontrolcentral, så en reaktion kan iværksættes og eventuelle følgeskader begrænses.


Et AIA-anlæg, der er projekteret og installeret efter AIA-katalogets retningslinjer bevarer sin ”godkendelse” og sit sikringsniveau, så længe anlægget serviceres og vedligeholdes som beskrevet i fane 120.


Et AIA-anlæg bevarer sit sikringsniveau, også efter at medgåede komponenter slettes fra forsikring & Pensions registrering.


Såfremt der ved servicebesøg findes behov for udskiftning af enkelte komponenter, skal disse være registreret hos Forsikring & Pensions på installationstidspunktet for anlægget.


Udvidelse af anlæg, hvor centraludstyret ikke længere er registret hos Forsikring & Pension kan ske med komponenter, der på installationstidspunktet for udvidelsen er registreret, såfremt de fungerer sammen med eksisterende centraludstyr. Hvis det ikke er muligt, skal centraludstyret udskiftes.


Et AIA-anlæg bevarer sit sikringsniveau ved eventuelt brugerskifte til ny virksomhed med samme krav til sikringsniveau.
Såfremt der efterfølgende stilles krav om et højere sikringsniveau, skal hele anlægget opfylde kravene på det pågældende tidspunkt.


AIA-anlæg, der indeholder komponenter, der ikke længere er registreret hos Forsikring & Pension, kan ikke flyttes til anden adresse.

 

10

Alment

Til sikring og overvågning af bygninger, lokaler, varer og særligt løsøre anvendes der følgende sikringsniveauer med tilhørende installationsomfang:


Sikringsniveau 10–S (skalsikring) – (kun mekanisk indbrudssikring)


Sikringsniveau 20–S (skalsikring)
Sikringsniveau 20–C (cellesikring)
Sikringsniveau 20–O (objektsikring)


Sikringsniveau 30–S (skalsikring)
Sikringsniveau 30–C (cellesikring)
Sikringsniveau 30–O (objektsikring)


Sikringsniveau 40–S (skalsikring)
Sikringsniveau 40–C (cellesikring)
Sikringsniveau 40–O (objektsikring)


Sikringsniveau 50–S (skalsikring)
Sikringsniveau 50–C (cellesikring)
Sikringsniveau 50–O (objektsikring)


Sikringsniveau 60–S (skalsikring)
Sikringsniveau 60–C (cellesikring)
Sikringsniveau 60–O (objektsikring)

 

11

Sikringsniveau

Projektering af dækningsområder skal fastlægges på baggrund af sikringsniveauerne og mindst ud fra følgende risikovurdering:

 

  • Grænsefladernes mekaniske styrke eller klassificering som sikringsenhed mod oplukning / gennembrydning.
  • Svage bygningsdele og lukkers placering i grænsefladen.
  • De risikovurderede genstandes placering i overvågningsområdet.


Sikringsniveauerne, der indeholder minimumskrav til mekanisk indbrudssikring og alarmovervågning, skal altid opfyldes, hvor det er foreskrevet.

 

12

Dækningsområder

Projektering af overvågningsområder i et sikringsområde skal ske rum for rum.


Ved projektering af dækningsområder i et rum kan der i nogle sikringsniveauer fraviges overvågning af svage bygningsdele, glas samt døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladen, hvis der er mere end 4 meter over terræn og udbygning, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring eller tilsvarende.


AIA-anlægget skal projekteres således, at:

 

  • Det er tilpasset miljøet, og at uønskede alarmer begrænses mest muligt.
  • Anlægget har en opdeling, der ved udkobling af en enkelt gruppe fortsat opretholder overvågning af sikringsområdet.
  • Gruppen, der overvåger adgangsvejen til centraludstyret, projekteres som den mindste.
  • Frakobling af hele eller dele af anlægget kun er mulig ved brug af korrekt nøgle, kode eller kort.
  • Det altid er muligt at foretage mindre udvidelser.


Når der i overvågningen af et rum eller objekt indgår mere end én detektor, skal detektorerne fordeles på mindst to detektorkredsløb i centraludstyret.


Detektorer, som indgår i skalovervågningen, skal altid tilsluttes selvstændigt detektorkredsløb for skalovervågning.

 

13

Overvågningsform

Hvor der er foreskrevet flere former for overvågning i et rum, kan en overvågningsform, uagtet at denne er sammenfaldende med en anden overvågningsform, ikke erstatte denne. På sikringsniveau 30S og 30C kan kravet om overvågning mod oplukning samt gennembrydning af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne dog anses for opfyldt, hvis den etablerede rumovervågning supplerende kan opfylde kravet om overvågning mod oplukning samt gennembrydning af alle døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.

 

Lempelsen anført under pkt. 13 for sikringsniveau 30S og 30C er udelukkende gældende ved etablering af overvågning af særligt løsøre i erhvervsvirksomheder, institutioner og foreninger.


Hvor flere overvågningsformer er sammenfaldende, bør detektorerne fysisk placeres på en sådan måde, at de udover at dække eget område også supplerer og styrker den øvrige overvågning.


En skalovervågning kan projekteres således, at den er fælles for flere overvågningsområder.


Det er vigtigt at mærke sig, at antallet af detektorer i en installation aldrig kan være mindre end antallet af de foreskrevne overvågningsformer. En detektor projekteret til rumovervågning kan ikke samtidig anvendes til skalovervågning.
Ved krav om skalovervågning, rumovervågning eller objektovervågning vil antallet af detektorer være mindst tre. Er en bygnings ydre grænseflader overvåget med total skalovervågning, anses alle rum i bygningen for at være skalovervåget. Se dog pkt.13.

 

14

Skiltning

Det skal uden for sikringsområdet ved tydelig skiltning tilkendegives, at der i området er etableret et AIA-anlæg.


Skiltningen skal, ud over at tilkendegive, at der er installeret et AIA-anlæg i området, være forsynet med telefonnummer på den kontrolcentral, hvortil anlægget er tilsluttet. Hvis der på skiltet også er telefonnummer til AIA-installatøren, skal telefonnummeret til kontrolcentralen være det mest fremtrædende.

 

20

Valg af detektor

21

Generelt

Ved valg af detektortype skal der ved projekteringen tages hensyn til miljøet i sikringsområdet.


En detektors klassificering skal modsvare sikringsområdets sikringsniveau.

 

22

Skalovervågning/celleovervågning

Til skalovervågning skal vælges en detektortype, der ved sin virkemåde detekterer en person, der forsøger at forcere den valgte grænseflade ved gennembrydning og/eller oplukning.


Til overvågning mod oplukning skal vælges en eller flere detektortyper, der detekterer inden en åbning på maks. 6 cm af lukkets sider opnås.

 


Til overvågning mod gennembrydning skal vælges en eller flere detektortyper, der detekterer gennembrydning inden en større åbning opnås.

 

Til overvågning af de tyvetækkelige varer eller værdier skal vælges en eller flere bevægelsesdetektorer, der detekterer en person i området foran varerne/værdierne.


Væg/loftmonterede akustiske glasbrudsdetektorer tillades anvendt i sikringsniveau 30-50 hvis:


Enten, at ruder ikke er forsynet med udvendige glaslister, at udvendige glaslister er fastgjort med envejsskruer eller at ruden er limet fast, hvorved ruden ikke kan udtages.


eller, at ruden er større end 3 m2.


Se i øvrigt fane 40, pkt. 36.

 

23

Rumovervågning

Til rumovervågning skal der anvendes en eller flere bevægelsesdetektorer, der skal detektere en person i bevægelse i rummet.

 

24

Objektovervågning

Objektovervågningen skal detektere ved en af følgende tilstande afhængigt af sikringsniveau:

 

  • Forsøg på såvel gennembrydning som oplukning af objektet.
  • Fjernelse af objektet.

Objektovervågningen skal tilsluttes selvstændig gruppe i centraludstyret.


Det anses for en fordel at anvende objektovervågning, hvor en genstand
risikovurderes til særlig overvågning, da objektovervågningen kan være
tilkoblet, mens den øvrige overvågning er frakoblet.

 

25

Anvendelse og placering

Detektortypens anvendelse og placering skal være i overensstemmelse med detektorens datablad.

 

30

Valg af centraludstyr

31

Generelt

Centraludstyrets klassificering skal modsvare sikringsområdets sikringsniveau.


Centraludstyret skal installeres i overvågningsområdet, således at optimal sikring og overvågning fastholdes under anlæggets frakoblingsprocedure jf. 12.


Centraludstyret skal installeres på fast bygningsdel i overvågningsområdet.


Centraludstyrets konfiguration skal være i overensstemmelse med fane 60, Adgangsniveau, betjening af AIA-anlæg.

 

 

32

Energiforsyning

Centraludstyret skal være fast tilsluttet ekstern energiforsyning og have egen nødenergiforsyning.


Tilslutning af ekstern energiforsyning skal ske som fast installation. Strømafbryder, der monteres ved centraludstyret, skal være nøglebetjent eller beskyttet mod afbrydelse med tilsvarende sikret system.


Nødenergiforsyningen skal være dimensioneret i overensstemmelse med fane 150 pkt. 61.

 

40

Alarmtransmission

41

Generelt

Alarminformationerne skal overføres til en af Rigspolitichefen godkendte kontrolcentraler via ét af de under fane 160 nærmere beskrevne transmissionssystemer.


På sikringsniveau 20 skal transmissionsledninger uden for det sikrede område – herunder eventuelt synlige ledninger udvendigt på bygningen – som minimum være beskyttet af en stålkappe.


På sikringsniveau 30–60 skal transmissionsledninger uden for det sikrede område – samt uden for bygningen – udføres som skjult installation.


Eventuelle udvendige antenner til signaltransmission skal monteres i mindst 4m højde over terræn eller tilbygninger i.h.t. vejledningen i fane 30, pkt. 12.


Antennekabler fremføres efter reglerne i pkt. 41.10.

 

50

Dokumentation

Der skal i forbindelse med afleveringsforretningen overdrages følgende dokumentation på dansk til AIA-anlægsejeren/-brugeren:

 

  • Betjeningsvejledning som muliggør betjening med et minimum af betjeningsfejl.
  • Beskrivelse af de hensyn, brugeren skal tage til f.eks. detektorer med henblik på at minimere antallet af fejlalarmer.


Betjeningsvejledningerne skal udformes under hensyntagen til brugernes adgangsrettigheder, idet der henvises til fane 060, Adgangsrettigheder.


Anlægsdokumentation skal udleveres til anlægsejer jævnfør punkt 50, i kravspecifikationerne vedrørende certificering af AIA-installatørvirksomheder eller i overensstemmelse med EN 50131-1, jf. TS-50131-7.

 

60

Sikringsniveauer med tilhørende anlægsomfang – anvendt fra den 1. juli 2005

61

Indledning

På baggrund af den tekniske udvikling samt erfaringerne med de gamle sikringsniveauer foretog forsikringsselskaberne i 2004 en revision af sikringsniveauerne, der har været anvendt siden 1989. De reviderede sikringsniveauer har været gældende siden 1. juli 2005.


Revisionen har blandt andet medført en opdeling af de enkelte niveauer, således at kunden og forsikringsselskabet kan aftale, om den mekaniske indbrudssikring og den elektroniske overvågning skal udføres som skal-, celle- eller objektsikring.


Dette valg træffes efter en risikovurdering under hensyntagen til bygningens indretning, adgangsforhold samt sikrings formål.

 

62

Skalsikring

Såfremt de varer eller genstande, der er omfattet af varegruppeskemaet, ønskes opbevaret i valgfrie rum på forsikringsstedet, skal alle bygningsmæssige grænseflader sikres – (skalsikring).

 

63

Cellesikring

Såfremt de varer eller genstande, der er omfattet af varegruppeskemaet, opbevares i et eller flere særskilte rum (celler), skal forsikringsstedet sikres som en kombination mellem sikring af grænsefladerne og den eller de etablerede celler – (cellesikring).

64

Objektsikring

Såfremt de varer eller genstande, der er omfattet af varegruppeskemaet, sikres som særskilte objekter, skal forsikringsstedet minimum sikres som en kombination mellem sikring af grænsefladerne og de enkelte objekter – (objektsikring).

65

Sikringsniveauer

Sikringsniveau 10-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk

Der kræves ikke elektronisk overvågning på sikringsniveau 10.
Installationserklæring
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 20-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED I (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED I (GUL klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk, fastholdes med en Ø 10 mm skudrigel eller fastholdes med en låsebom.


4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

Elektronisk skalovervågning
1. Overvågningen skal omfatte de rum, hvori de tyvetækkelige varer og særligt løsøre opbevares. Overvågningen skal omfatte alle større åbninger i rummets grænseflader.


2. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


3. Alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


4. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 20-C, Cellesikring - minimumskrav

 

Cellesikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk cellesikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til cellen skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED I (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED I (GUL klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk, fastholdes med en Ø 10 mm skudrigel eller fastholdes med en låsebom.


4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

 

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.

 

2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk celleovervågning
1. Overvågningen skal omfatte cellen, hvori de tyvetækkelige varer og særligt løsøre opbevares.


2. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


3. Alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


4. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.

 

Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.
2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer der - som sikredes stedfortræder - udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 20-O, Objektsikring - minimumskrav

 

Objektsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk objektsikring
1. Varer eller særligt løsøre, der er omfattet af forsikringsselskabernes varegrupper og sumgrænser, skal objektsikres ved anvendelse af sikringsenheder, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1143, grade 0 (GUL klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk objektovervågning
1. Overvågningen skal omfatte området omkring den installerede sikringsenhed.


2. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


3. Alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


4. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.

 

Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 30-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED II (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:

a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være Forsikring & Pension-registreret eller
b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås eller
c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med en Forsikring & Pension-registreret hængelås.

4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

Elektronisk skalovervågning
1. Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


2. Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


3. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


4. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


5. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


6. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


7. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.

 

Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.

 

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme – samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

Sikringsniveau 30-C, Cellesikring - minimumskrav

 

Cellesikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk cellesikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til cellen skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED II (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være Forsikring & Pension-registreret eller
b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås eller
c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås.


4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk celleovervågning
1. Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen.


2. Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen (overvågning mod oplukning og gennembrydning af døre, vinduer, porte og lemme, der vender mod interne rum, kan erstattes af overvågning af disse).


3. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


4. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


5. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


6. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


7. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

 

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme – samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

 

Sikringsniveau 30-O, Objektsikring - minimumskrav

 

Objektsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk objektsikring
1. Varer eller særligt løsøre, der er omfattet af forsikringsselskabernes varegrupper og sumgrænser, skal objektsikres ved anvendelse af sikringsenheder, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1143, grade 0 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk objektovervågning
1. Overvågningen skal omfatte området omkring den installerede sikringsenhed. Der skal anvendes mindst to detektorer med forskellige dækningsområder.


2. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


3. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


4. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 35 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

 

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 40-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC3 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 1 (GUL klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED III (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være Forsikring & Pension-registreret eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med en Forsikring & Pension-registreret hængelås.


4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

Elektronisk skalovervågning
1. Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.

2. Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


3. Overvågning mod gennembrydning2 af alle faste og bevægelige svage bygningsdele i grænsefladerne.


4. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


5. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


6. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


7. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


8. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 30 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA- Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

 

Sikringsniveau 40-C, Cellesikring - minimumskrav

 

Cellesikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk cellesikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til cellen skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC3 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 1 (GUL klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED III (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være Forsikring & Pension-registreret eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås.


4. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk celleovervågning
1. Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen.


2. Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen (overvågning mod oplukning og gennembrydning af døre, vinduer, porte og lemme, der vender mod interne rum, kan erstattes af overvågning af disse).


3. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


4. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


5. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


6. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


7. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 30 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA- Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne mod det fri kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

 

Sikringsniveau 40-O, Objektsikring - minimumskrav

 

Objektsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk objektsikring
1. Varer eller særligt løsøre, der er omfattet af forsikringsselskabernes varegrupper og sumgrænser, skal objektsikres ved anvendelse af sikringsenheder, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1143, grade 0 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

 

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk objektovervågning
1. Overvågningen skal omfatte området omkring den installerede sikringsenhed. Der skal anvendes mindst to detektorer med forskellige dækningsområder.


2. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


3. Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


4. Overvåget alarmoverførsel til godkendt kontrolcentral.


5. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 2 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 30 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA- Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 50-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1) Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC3 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 3 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2) Svage bygningsdele i grænsefladerne til det forsikrede skal forstærkes med en FORSTÆRKNINGSENHED III (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk/ Sikringskataloget, kap. 6.


3) Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk. Aflåsning af den Forsikring & Pension-registrerede låseenhed skal ske ved anvendelse af:
a) dobbelt låsecylinder eller
b) tilholderlås.


4) Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:


a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


5) Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

Elektronisk skalovervågning
1) Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


2) Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


3) Overvågning mod gennembrydning2 af alle faste og bevægelige svage bygningsdele i grænsefladerne.


4) Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


5) Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


6) Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


7) Centraludstyret skal placeres i det overvågede område.


8) Overvåget alarmoverførsel med identifikation til godkendt kontrolcentral.


9) Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


10) AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1) Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2) Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 25 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA- Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne mod det fri kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

 

Sikringsniveau 50-C, Cellesikring - minimumskrav

 

Cellesikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk cellesikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til cellen skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC3 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 3 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2. Svage bygningsdele i grænsefladerne til cellen skal forstærkes med en FORSTÆRKNINGSENHED III (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk/ Sikringskataloget, kap. 6


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk. Aflåsning af den Forsikring & Pension-registrerede låseenhed skal ske ved anvendelse af:
a) dobbelt låsecylinder eller
b) tilholderlås.


4. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


5. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk celleovervågning
1. Overvågning mod oplukning2 af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen.


2. Overvågning mod gennembrydning2 af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen.


3. Overvågning mod gennembrydning2 af alle faste og bevægelige svage bygningsdele i grænsefladerne til cellen.


4. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


5. Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


6. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


7. Centraludstyret skal placeres i det over-vågede område.


8. Overvåget alarmoverførsel med identifikation til en godkendt kontrolcentral.


9. Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


10. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 25 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA- Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m² og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme samt gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne mod det fri kan udelades, hvis disse er placeret mere end 4 meter over terræn og udbygninger, medmindre der på anden måde er mulighed for at krybe ind i bygningen via balkon, murfremspring, nedløbsrør eller lignende.

 

 

Sikringsniveau 50-O, Objektsikring - minimumskrav

 

Objektsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk objektsikring
1. Varer eller særligt løsøre, der er omfattet af forsikringsselskabernes varegrupper og sumgrænser, skal objektsikres ved anvendelse af sikringsenheder, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1143, grade 0 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk objektovervågning
1. Overvågningen skal omfatte området omkring den installerede sikringsenhed.


2. Der skal monteres en bokskontakt på sikringsenheden.


3. Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


4. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


5. Centraludstyret placeres i det overvågede område.


6. Overvåget alarmoverførsel med identifikation til godkendt kontrolcentral.


7. Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


8. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 25 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

 

Sikringsniveau 60-S, Skalsikring - minimumskrav

 

Skalsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til det forsikrede område skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC4 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 32 (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2. Svage bygningsdele i grænsefladerne til det forsikrede område skal forstærkes med en FORSTÆRKNINGSENHED IV (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk/ Sikringskataloget, kap. 6.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk. Aflåsning af den Forsikring & Pension-registrerede låseenhed skal ske ved anvendelse af en dobbelt sikkerhedslåsecylinder.


4. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


5. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.

Elektronisk skalovervågning
1. Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


2. Overvågning mod gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne.


3. Overvågning mod gennembrydning af alle faste og bevægelige svage bygningsdele i grænsefladerne.


4. Overvågning i samtlige rum i det forsikrede område.


5. Overvågning af de tyvetækkelige varer eller særligt løsøre.


6. Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


7. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


8. Centraludstyret placeres i det overvågede område.


9. Overvåget alarmoverførsel med identifikation til godkendt kontrolcentral.


10. Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


11. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Særlige forhold
Hvis der etableres nøgleboks, skal der anvendes to nøglebokse med separate kodninger. En udvendig nøgleboks, der kun giver adgang til AIA-centralen eller betjeningspanelet og en indvendig placeret nøgleboks, der giver adgang til den del af bygningen, hvor de sikrede varer og særligt løsøre opbevares. Andre installationsformer skal aftales med forsikringsselskabet.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 20 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Porte prøvet efter SSF 1074, skal monteres med supplerende sikring, da der ikke findes et tilstrækkeligt sikringsniveau jf. standarden.

 

 

Sikringsniveau 60-C, Cellesikring - minimumskrav

 

Cellesikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk cellesikring
1. Større åbninger1 i grænsefladerne til cellen skal være forsynet med døre, vinduer eller lemme, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1627, RC4 eller tilsvarende eller med porte efter SSF 1074, klass 32 (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk – eller være forstærket med sikringsenheder, der er klassificeret tilsvarende.


2. Svage bygningsdele i grænsefladerne til cellen skal forstærkes med en FORSTÆRKNINGSENHED IV (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk/ Sikringskataloget, kap. 6.


3. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den udvendige side, skal aflåses med to låseenheder, hvoraf den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret LÅSEENHED IV (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk. Aflåsning af den Forsikring & Pension-registrerede låseenhed skal ske ved anvendelse af en dobbelt sikkerhedslåsecylinder.


4. Døre, porte og lemme, der aflåses fra den indvendige side, skal aflåses med enten:
a) to låseenheder, hvoraf mindst den ene skal være en Forsikring & Pension-registreret låseenhed IV (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


b) to Ø 10 mm skudrigler, hvoraf mindst den ene skal være aflåst med en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk eller


c) en kraftig låsebom med tilhørende beslag, der aflåses med minimum en Forsikring & Pension-registreret hængelås efter EN 12320, grade 4 (BLÅ klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


5. Vinduer skal være lukkede og forsvarligt fastholdt med lukkebeslag i mindst to punkter.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere – eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk celleovervågning
1. Overvågning mod oplukning af døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til cellen.


2. Overvågning mod gennembrydning af glas i døre, vinduer, porte og lemme i grænsefladerne til celle.


3. Overvågning mod gennembrydning af alle faste og bevægelige svage bygningsdele i grænsefladerne til cellen.


4. Rumovervågning ved anvendelse af minimum to detektorer i celle – herunder overvågning af de tyvetækkelige varer eller genstande.


5. Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


6. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


7. Centraludstyret placeres i det overvågede område.


8. Overvåget alarmoverførsel med identifikation til godkendt kontrolcentral.


9. Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


10. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Særlige forhold
Hvis der etableres nøgleboks, skal der anvendes to nøglebokse med separate kodninger. En udvendig nøgleboks, der kun giver adgang til AIA-centralen eller betjeningspanelet og en indvendig placeret nøgleboks, der giver adgang til den del af bygningen, hvor de sikrede varer og særligt løsøre opbevares. Andre installationsformer skal aftales med forsikringsselskabet.


Reaktion ved alarm – minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarm-afgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 20 minutter – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

2) Porte prøvet efter SSF 1074, skal monteres med supplerende sikring, da der ikke findes et tilstrækkeligt sikringsniveau jf. standarden.

 

 

Sikringsniveau 60-O, Objektsikring - minimumskrav

 

Objektsikring – minimumskrav
Mekanisk indbrudssikring Elektronisk overvågning

Mekanisk objektsikring
1. Varer eller særligt løsøre, der er omfattet af forsikringsselskabernes varegrupper og sumgrænser, skal objektsikres ved anvendelse af sikringsenheder, der er Forsikring & Pension-registrerede efter EN 1143, grade I (RØD klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.


Mekanisk skalsikring
1. Større åbninger1 skal være forsynet med døre, vinduer, porte eller lemme.


2. Ind- og udgangsdøre, vinduer, porte og lemme skal være lukkede og forsvarligt fastholdt. Ved udvendig aflåsning skal der anvendes en låseenhed med femstiftet låsecylinder, en tilholderlås med 7 tilholdere - eller en Forsikring & Pension-registreret hængelås med tilhørende beslag efter EN 12320, grade 3 (GRØN klasse) eller tilsvarende jf. www.sikringsguiden.dk.

Elektronisk objektovervågning
1. Overvågningen skal omfatte rumovervågning af området omkring den installerede sikringsenhed.


2. Der skal monteres en bokskontakt på sikringsenheden.


3. Bevægelsesdetektorer skal være sikret mod afdækning.


4. Forbikobling af adgangsvejen til betjeningspanelet.


5. Centraludstyret placeres i det overvågede område.


6. Overvåget alarmoverførsel med identifikation til godkendt kontrolcentral.


7. Installationen udføres som et verificeret AIA-anlæg.


8. AIA-centralen samt øvrige komponenter skal være klassificeret i udstyrsklasse 3 af Forsikring & Pension eller tilsvarende i henhold til de europæiske standarder for alarmudstyr jf. AIA-kataloget.


Særlige forhold
Hvis der etableres nøgleboks, skal der anvendes to nøglebokse med separate kodninger. En udvendig nøgleboks, der kun giver adgang til AIA-centralen eller betjeningspanelet og en indvendig placeret nøgleboks, der giver adgang til den del af bygningen, hvor de sikrede varer og særligt løsøre opbevares. Andre installationsformer skal aftales med forsikringsselskabet.


Reaktion ved alarm - minimumskrav
1. Ved alarm fra indbrudsalarmanlægget skal sikrede/eller dennes stedfortræder tilkaldes.


2. Den samlede reaktionstid fra alarmafgivelse til lokal alarmfrakobling eller tilsvarende må højst være 20 min. – jf. Forsikring & Pensions vejledning om Reaktion ved alarm fra AIA-anlæg.

Installation, installationserklæring og reaktion ved alarm
  • Mekaniske sikringsprodukter skal installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg (elektronisk overvågning) skal projekteres i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 030, og installeres af en Forsikring & Pension-registreret installatør.
  • AIA-anlæg skal i henhold til Forsikring & Pensions AIA-Katalog, fane 120, efterses årligt.
  • Vagtfirmaer, der som sikredes stedfortræder udfører vagt i tilknytning til AIA-anlæg, skal være Forsikring & Pension-registreret.
  • Ved indbrud skal sikrede kunne dokumentere, at den mekaniske tyverisikring og elektroniske overvågning opfylder det krævede sikringsniveau. Denne dokumentation kan være installationserklæringer udstedt af Forsikring & Pension-registrerede installatører.
  • Skabeloner til installationserklæringer kan downloades på www.sikringsguiden.dk.

 

1) Som en større åbning betragtes et hul i grænsefladen til det forsikrede område, hvor hullet overstiger 0,1 m², og begge sider er mere end 12 cm.

 

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.