Tema
Debat

Certificeret brandrådgiver og statiker skal sikre byggeriet i fremtiden

Ny certificeringsordning - hvad nu?

Fra 1. januar 2020 er teknisk byggesagsbehandling i kommunerne ikke længere muligt. Byggesagsbehandlingen er blevet privatiseret med et ønske om en mere strømlinet proces i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse.

 

En undersøgelse viste, at der er stor forskel på, hvordan kommunerne forvalter byggesager, og hvor dyrt de tager sig betalt.

 

Ved udgangen af 2020 ved vi, om en privatisering af byggesagsbehandlingen er blevet billigere, og sikkerheden er forbedret i byggeriet.

 

Privatisering af byggesagsbehandling på 2 områder

Fra 1. januar 2020 er det nu en certificeret brandrådgiver, som dokumenterer og kontrollerer overholdelse af krav til brandforhold, således at den valgte løsning lever op til kravene i Bygningsreglementet BR18. Bygningerne inddeles i 4 brandklasser, som afhænger af anvendelse, kompleksitet og risikoklasse. Typisk vil industri- og lagerbygninger være indplaceret i de 2 laveste brandklasser 1 og 2. Der vil ikke være krav om certificeret brandrådgiver i brandklasse 1.
En brandrådgiver kan certificeres i tre niveauer til brandklasse 2, brandklasse 3/4 samt 3. partskontrol.

 

Fra 1. marts 2020 er der krav om en certificeret statiker, som dokumenterer overholdelse af de tekniske forhold og sikrer kvalitet og sikkerhed ved konstruktioner. Det har været nødvendigt at udskyde opstart af den nye ordning – der afløser ordningen for anerkendt statiker, da der pt. kun er certificeret få rådgivere på dette område.

 

Sådan finder du en certificeret brandrådgiver

Der findes endnu ikke en samlet liste over certificerede brandrådgivere.
Derfor skal du kontakte de enkelte brandrådgivere for information om hvilken brandklasse de er certificeret til.

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.